Pensia de stat Pensia privata
Pensia de stat este de maxim 3 puncte. Valoarea unui punct este cuprinsa intre 30% - 50% din salariul mediu pe economie (1 punct = aproximativ 2,9 mil. lei). Valoarea pensiei poate fi stabilita personal in functie de sumele economisite, de perioada de capitalizare, de perioada de incasare a anuitatilor.
Garantat apare stresul:
Se indexeaza trimestrul acesta?
Vine postasul sa aduca pensia?
Lunar, valoarea pensiei creste odata cu cresterea valorii unitului.
Varsta de pensionare, strict reglementata, este din ce in ce mai ridicata, acum 60/65 ani (femei/barbati). Clientul alege varsta de pensionare.
Durata de contributie este de minim 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 30/35 ani. Durata de economisire pentru pensia suplimentara este de minim 10 ani.
Este in dezavantajul celor care nu au stagiul complet de cotizare si a celor care, fie au salarii mici, fie au salarii mari (peste salariul mediu pe economie). Este creata in functie de necesitatile si posibilitatile fiecarui client.
Valoarea pensiei este mica in comparartie cu sumele retinute (nu are nici o legatura cu sumele retinute, fiind doar influentata de situatia economica a tarii, in ansamblu). Valoarea pensiei este calculata in functie de contributia fiecarui client si de performantele plasamentelor financiare.
Nu se poate afla cu exactitate care sunt sumele acumulate. Clientul poate afla in orice moment care este situatia contului sau.
Nu se stie exact unde se duc banii!
Din contributiile colectate se platesc pensiile actualilor pensionari, neexistand capitalizare, dobanda.
Banii sunt investiti in instrumente financiare cu grad de risc zero si scazut:
- bonuri de tezaur (risc zero)
- depozite bancare (risc scazut)
In cazul decesului, banii aferenti pensiei de stat se pierd! In cazul decesului, beneficiarii stabiliti de client incaseaza suma asigurata/ rentele de urmas, precum si valoarea contului (sumele de bani la care clientul s-a asigurat si banii depusi, cu dobanda aferenta).
Banii retinuti sunt inaccesibili contribuabilului! Banii economisiti pot fi folositi de catre client inainte de data pensionarii, prin solicitari de rascumparari.
Nu ofera alte beneficii. Beneficii si avantaje suplimentare:
- asigurare de viata
- asigurare de invaliditate
- asigurari de sanatate pentru toata familia
- preluarea platii primelor, etc.
(doar in cazul in care clientul este interesat si de latura de protectie).
Forma unica a pensiei (in sistem viager). Trei tipuri de pensie:
- viagera
- pe perioada determinata
- combinata (sotul supravietuitor)
Nu poate fi mostenita. Poate fi incasata si dupa decesul clientului.
ESTE OBLIGATORIE. ESTE OPTIONALA.

DUPA PENSIONARE, VENITURILE SCAD CU 40% - 60%. DACA SE DORESTE MENTINEREA NIVELULUI DE TRAI ANTERIOR PENSIONARII, ESTE NECESARA ACUMULAREA, IN TIMPUL PERIOADEI DE ACTIVITATE, A UNEI PENSII SUPLIMENTARE CARE SA ACOPERE ACEASTA PIERDERE DE VENIT.